Veelgestelde vraag
DirectAdmin : DNS beheren

Hoe beheer je de DNS-records?
DirectAdmin biedt de mogelijkheid om de DNS-gegevens voor je eigen domeinnamen te beheren. DNS (Domain Name System) is het systeem wat gebruikt wordt om domeinnamen om te zetten in IP-adressen en daarmee een belangrijk component van het internet. Het is te vergelijken met een telefoonboek: hierin kunnen ook nummers worden opgezocht bij namen.

Het DNS-systeem bestaat uit een groot aantal ‘nameservers’ verspreid over het internet, welke allemaal beschikken over informatie van een klein stukje internet. Zo is er voor alle .nl-domeinnamen een server die vertelt waar gegevens over specifieke .nl-domeinnamen gevonden kunnen worden. Vervolgens verwijzen deze weer door naar de juiste server waar het domein gevonden kan worden. Deze doorverwijzingen gaan ook weer door middel van DNS.

Omdat DNS zo’n belangrijk onderdeel is van het internet, kan een verkeerde wijziging de website onbereikbaar maken. Indien je geen ervaring hebt met het beheren van DNS is het wellicht een goed idee om dit door iemand anders te laten doen, of onze helpdesk te mailen zodat wij de betreffende wijzigingen voor je kunnen uitvoeren. Hiermee voorkom je dat je website onbereikbaar wordt wanneer je een verkeerde wijziging aanbrengt.

DirectAdmin
Het DNS-beheer van de hoofddomeinnaam in DirectAdmin is, na activering, te vinden onder de knop ‘DNS Management’ in het hoofdscherm.
directadmin1

Vervolgens kun je zelf records toevoegen door naast het gewenste type de benodigde gegevens in te voeren en op ‘Toevoegen’ te klikken. Je kan records verwijderen door naast een bestaand record op het vinkje te klikken en vervolgens onderaan op ‘Verwijder geselecteerde’ te klikken.
directadmin4

Record-types
In ‘DNS Management’ is het vervolgens mogelijk om ‘records’ (adresregels) toe te voegen. Ieder record heeft zijn eigen functie. In de meeste gevallen zal een A-record, CNAME-record of MX-record aangepast moeten worden.

  • A-record De A-record wordt gebruikt om een domeinnaam (of subdomein) door te verwijzen naar een IPv4-adres. Zo zal het record ”voorbeeld.nl. A 123.45.67.89” het domein voorbeeld.nl doorsturen naar 123.45.67.89.
  • CNAME-record De CNAME-record, of Canonical Name record, verwijst een domeinnaam door naar een andere domeinnaam: het aanmaken van aliassen. Zo verwijst bijvoorbeeld ”voorbeeld.nl. CNAME jedomein.nl.” het domein voorbeeld.nl naar hetzelfde IP-adres waar jedomein.nl naar verwijst. Een doorverwijzing naar een andere website kan in het algemeen niet met enkel een CNAME-record worden verzorgd, aangezien de server waar naar wordt verwezen ook geconfigureerd moet worden om deze domeinnaam te behandelen. In het algemeen is ‘Site Redirection’ een betere optie hiervoor.
  • MX-record MX-records (Mail Exchanger records) geven aan welke server(s) worden gebruikt voor de afhandeling van mail aan een specifieke domeinnaam. Omdat het mogelijk is om meerdere e-mailservers op te geven, is het ook mogelijk om een prioriteit aan een server toe te kennen. Als een server met prioriteit 10 niet beschikbaar is, dan wordt gekeken naar servers met prioriteit 20, et cetera.

De onderstaande record-types worden minder vaak gebruikt:

  • AAAA-record De AAAA-record is een uitbreiding op het A-record: deze is bedoeld voor IPv6-adressen. Deze wordt op het moment niet zoveel gebruikt, maar zal in de toekomst steeds meer toe worden gepast.
  • NS-record Met NS-records kan aan worden gegeven welke nameservers moeten worden gebruikt voor de subdomeinen van het opgevraagde domein.
  • SRV-record De SRV-record is een niet heel vaak gebruikt record om speciale services voor de domeinnaam in te stellen.
  • TXT-record Met TXT-records kan tekst toe worden gevoegd aan de DNS-gegevens voor extra opties. Dit wordt meestal gebruikt voor SPF (Sender Policy Framework), dat aangeeft welke mailservers namens een bepaald domein mogen mailen.
  • Een bijzonder type is de PTR-record. Dit record wordt gebruikt voor het instellen van ‘Reverse DNS’: het zoeken van een domeinnaam bij een IP-adres (andersom dus).

 

 

Terug naar veelgestelde vragen