Populaire domeinnaam extensies

Sta je op het punt om een domeinnaam te registreren, maar twijfel je nog welke extensie je moet kiezen? Dan gaat dit artikel je wellicht helpen. SIDN, het bedrijf achter het .nl-domein, deed namelijk onderzoek naar de verschillende extensies bij het registreren van een domeinnaam en de populariteit hiervan.

Nederlandse domeinnamen
1.025 Nederlanders is gevraagd welke extensie zij kiezen als ze een domeinnaam registreren. Het .nl-domein was de meest populaire en is actief onder ruim 750.000 zakelijke websites en webshops. Dit is echter maar een minderheid van het totaalaantal .nl-domeinnamen (5,6 miljoen). Maar ook het .com-domein wordt steeds vaker gebruikt en groeit nog steeds in populariteit.

Wat ook uit het onderzoek bleek, is dat .nl en .com die zakelijk gebruikt worden aanzienlijk hoger scoren dan wanneer het om persoonlijke webpagina’s gaat. De .com-extensie werd vooral bij grootzakelijke bedrijven ingezet. Verder doet .com het goed bij bedrijven met internationale zaken, zoals vakanties. Als Nederlanders op zoek zijn naar de voordeligste prijs gaat hun voorkeur wel uit naar .nl

Wereld top 5 extensies
Met 5,6 miljoen .nl-domeinnamen staat Nederland op de vijfde plaats van grootste en veiligste landdomeinen van de wereld. De eerste plaats is voor .tk met ruim 26,5 miljoen extensies. Op de tweede plaats staat Duitsland met 15,7 miljoen .de-extensies. Daarna komen Canada met 10,9 miljoen .cn-extensies en het Verenigd Koninkrijk met 10,5 miljoen .uk-extensies.

In invloed van verschillende devices
Een ander interessant onderdeel is het apparaat waar uw website het meest op bekeken wordt: pc/laptop, tablet, mobiel of phablet. Ook hier is onderzoek naar gedaan. Zo heeft SIDN in samenwerking met onderzoeksbureau GFK een maand lang data van tienduizend internetgebruikers bijgehouden, op PC/laptop, tablet, phablet en smartphone. Hieruit bleek dat op een PC/laptop een .nl-extensie met 50% het meest wordt bekeken en een .com-extensie met 42%. Op een smartphone was dit verschil nog wat groter: 63% op een .nl-extensie en 30% op een .com-extensie. Ook op een tablet heeft de .nl-extensie de overhand (55%), gevolgd door de .com-extensie (34%). De overige domeinnamen hebben een percentage tussen de 8% en 10%.

Als u uiteindelijk een keuze heeft gemaakt voor de domeinnaam, moet deze eerst geregistreerd worden, zodat hij werkelijk van u is. Ter bescherming van uw organisatie of merk, kunt u overigens ook overwegen om meerdere domeinnamen te registreren.

Uw domeinnaam registreren?
Wilt u uw domeinnaam registreren of heeft u vragen over de verschillende extensies? We helpen u hier graag bij. Neem contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u snel aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.