5 stappen om je wachtwoordbeheer beter te beveiligen

Wachtwoorden opslaan in Excel, een gezamenlijke notities-app of een bestand ‘wachtwoorden.txt’. Het gebeurt nog altijd, zowel bij kleine als grote organisaties. Met het groeiende aantal cyberaanvallen is dit een risico dat je niet wilt nemen. Want één datalek kan al grote gevolgen hebben voor je bedrijf, klanten en reputatie. In deze blog gaan we in op waarom het belangrijk is om je wachtwoorden serieus te nemen en geven we je tips om jouw wachtwoordbeheer te verbeteren.

 

Waarom is wachtwoordbeveiliging belangrijk?

Dit is een beetje een open deur intrappen, maar je wilt niet dat je accounts gehackt worden. Je weet misschien echter niet wat voor enorme gevolgen een gehackt account kan hebben. Het kan tot veel schade leiden, van het verliezen van klanten omdat je zakelijke mail gehackt is, tot bedrijfsdata verliezen waardoor je reputatie als organisatie geschaad wordt. Het overgrote merendeel van de lekken komt door menselijke fouten. Phishing is een voorbeeld daarvan en dat laat tegelijkertijd ook zien dat een goed wachtwoord niet het enige is waar je aan moet denken als we het hebben over wachtwoord en account beveiliging.

Password sticky note

Waar moet je op letten?

Hieronder vind je de belangrijkste aspecten waar je rekening mee moet houden, plus praktische tips die je direct (en vrij eenvoudig) kunt toepassen.

 

1. Lengte en complexiteit zijn cruciaal

Hoewel de meeste mensen weten dat een sterk wachtwoord essentieel is, houdt niet iedereen zich hieraan. De basis van een sterk wachtwoord is:

  • Een sterk wachtwoord heeft minstens acht tekens, maar hoe langer, hoe beter (denk aan 20 tekens).
  • Gebruik hoofdletters, kleine letters, speciale tekens en cijfers.
  • Vermijd voor de hand liggende wachtwoorden zoals “welkombijbedrijfx” of je geboortedatum.
  • Als je inspiratie zoekt, gebruik dan een wachtwoordzin: een zin of woordencombinatie die voor jou makkelijk te onthouden is, maar lastig te kraken. Denk aan: “MijnCollegaEetGraag5BoterhammenMetHagelslag!”

Wees je bewust dat hackers toegang hebben tot openbare informatie, zoals social media. Een berucht voorbeeld is de hack op Donald Trump’s Twitter in 2020, waarbij een hacker slechts vijf pogingen nodig had om het wachtwoord “maga2020!” te raden.

 

2. Maak het uniek

Dit herken je waarschijnlijk ook, maar 1 wachtwoord gebruiken voor meerdere accounts of tools. Bij een datalek is het cruciaal dat je wachtwoord niet overal hetzelfde is. Vaak zijn gebruikers zich er niet van bewust dat hergebruik van wachtwoorden hen extra kwetsbaar maakt. Uit onderzoek blijkt dat 44% van de mensen wachtwoorden hergebruikt tussen persoonlijke en zakelijke accounts.

 

3. Update regelmatig je wachtwoorden

Maak er een gewoonte van om wachtwoorden regelmatig te checken en te updaten. Zo voorkom je dat een zwak wachtwoord je later in de problemen brengt.

 

4. Multi-factor authenticatie (MFA)

Voor nog een laag beveiliging is multi factor authenticatie (MFA) uitgevonden. Daarbij moet je naast je wachtwoord nog een vorm van identificatie doen bij inloggen, zoals een code uit een authenticatie app, een e-mail of sms code, of zelfs je vingerafdruk. Deze extra veiligheidsfuncties zorgen ervoor dat je account zelfs na een hack nog veilig is.

 

5. Gebruik een wachtwoordmanager

Niemand kan 80 complexe wachtwoorden onthouden. Een professionele wachtwoordmanager:

  • Bewaart al je wachtwoorden veilig op één plek
  • Genereert sterke, unieke wachtwoorden
  • Maakt veilig delen binnen teams mogelijk
  • Waarschuwt bij verdachte activiteit

 

Ervaar het zelf en probeer onze wachtwoordmanager gratis

Benieuwd hoe onze wachtwoordmanager jouw bedrijf kan helpen met het veilig beheren van wachtwoorden? Probeer nu één maand gratis onze demo-omgeving en ontdek het verschil. Geen verplichtingen, alleen de zekerheid dat jouw bedrijfsdata optimaal beveiligd is.

  • Complete demo-omgeving voor je hele team
  • Alle premium features beschikbaar
  • Persoonlijke ondersteuning bij het inrichten
  • Geen verplichtingen na de proefperiode
  • Data gehost in Nederlandse datacenters (ISO-27001 gecertificeerd)
  • Focus op veiligheid en privacy

 

Ja, ik wil graag gebruik maken van de gratis proefperiode!

 

Terug naar overzicht
Krijg tot €1250 subsidie voor het investeren in cybersecurity!

Krijg tot €1250 subsidie voor het investeren in cybersecurity!

De subsidie Mijn Cyberweerbare Zaak is speciaal ontwikkeld om kleinere bedrijven te helpen hun cyberveiligheid te versterken.

Bekijk volledig bericht
Populaire domeinnaam extensies

Populaire domeinnaam extensies

Sta je op het punt om een domeinnaam te registreren, maar twijfel je nog welke extensie je moet kiezen? Dan gaat dit artikel je wellicht helpen. SIDN, het bedrijf achter…

Bekijk volledig bericht

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u snel aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.