Microsoft blokkeert e-mail Internationaal Strafhof

Nee, dit is geen grap. Microsoft heeft het account van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) geblokkeerd. Dit stellen diverse internationale media, waaronder persbureau AP.  Een internationaal  jurist, hoofd-aanklager bij het Internationaal Strafhof (ICC), en plotseling kun je niet meer bij je e-mail. Niet omdat je je wachtwoord vergat of je account gehackt is. Nee, omdat een buitenlandse mogendheid — de Verenigde Staten heeft besloten dat jij geen toegang meer mag hebben tot je eigen communicatie.

Waarom? Omdat de Amerikaanse regering dit wil vanwege een sanctieregeling tegen het ICC. Een Nederlands rechtssysteem dat afhankelijk is van Amerikaanse software, verliest toegang tot cruciale data door een politiek besluit.

 

De Amerikaanse president Donald Trump stelde begin februari sancties in tegen het ICC, nadat het Strafhof arrestatiebevelen had uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn voormalig minister van Defensie Yoav Gallan vanwege de oorlog in Gaza. Zij worden verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens persbureau AP liggen de werkzaamheden van het Strafhof door de Amerikaanse sancties zo goed als stil. Die bestaan onder meer uit bancaire blokkades en visumrestricties voor mensen die het ICC helpen bij het onderzoek naar Amerikaanse burgers en bondgenoten van de VS. In de praktijk heeft daardoor onder anderen hoofdaanklager Karim Khan geen toegang meer tot zijn e-mail van Microsoft. Khan zou daardoor gedwongen zijn over te stappen naar Proton Mail, een Zwitserse e-mailprovider.

 

Saillant is dat het Amerikaanse concern eind april zijn zogenaamde Europese cloudprincipes openbaarde die Europese overheden, bedrijven, organisaties en burgers datasoevereiniteit moeten garanderen. Topman Brad Smith, vicevoorzitter van Microsoft, was speciaal overgevlogen om in Brussel te pleiten voor een data-akkoord tussen Europa en de VS en riep daarbij dat Microsoft zich hard zal opstellen tegenover het Witte Huis in de handelsoorlog en gerechtelijke stappen niet zal schuwen om de Europese cloudoperaties te beschermen.

Overigens beëindigde de Amerikaanse tech-gigant recent ook al abrupt een aantal e-mail- en cloud-diensten voor Chinese klanten, waaronder de in Guangzhou gevestigde Sun Yat-sen University en de BGI Group, een genomics-bedrijf. Microsoft maakt sowieso terugtrekkende bewegingen uit China, aldus Chinese media.

 

Dit kan jouw bedrijf ook gebeuren

Hoeveel organisaties in Nederland zijn volledig afhankelijk van Microsoft-producten? Bijna allemaal, toch? Denk aan:

  • Microsoft 365 voor e-mail en documenten
  • Teams voor vergaderingen
  • OneDrive en SharePoint voor onze bestanden
  • Azure voor websites en applicaties

Je bedrijf kan letterlijk niet meer functioneren zonder deze diensten. En nu zien we in realtime wat er kan gebeuren als de Amerikaanse politiek besluit dat je geen toegang meer mag hebben.

 

Je hebt geen controle over je data

Laten we eerlijk zijn over wat er gebeurt als je kiest voor Microsoft of andere Amerikaanse providers. Je geeft je data uit handen aan bedrijven die onder Amerikaanse wetten vallen.

Die wetten, zoals de beruchte CLOUD Act, geven de Amerikaanse overheid verregaande rechten:

  • Ze kunnen je data opeisen zonder dat je het weet
  • Ze kunnen je toegang blokkeren wanneer het hen uitkomt (met nu een heel duidelijk voorbeeld van het ICC)
  • Ze kunnen diensten opschorten vanwege Amerikaanse politieke belangen

Als Nederlandse organisatie sta je volledig machteloos. Je hebt geen enkele zeggenschap over wie er bij je data kan. Geen enkele Nederlandse rechter kan je beschermen tegen deze Amerikaanse wetten. Je bent afhankelijk geworden van de grillen van buitenlandse politiek en bedrijfsbelangen.

 

Wat kun je hieraan doen?

Vraag jezelf af waar je data leeft. Kijk naar je leveranciers, je hostingpartners, je maildiensten. Is jouw digitale infrastructuur bestand tegen geopolitieke druk? Of kan ook jouw toegang op een dag uitgeschakeld worden, met één druk op de knop?

Bij HostingFormule geloven we dat Nederlandse organisaties niet afhankelijk zouden moeten zijn van buitenlandse techbedrijven. Daarom bieden we:

  • E-mail die 100% in Nederland is gehost
  • Documentopslag op Nederlandse servers
  • Back-up oplossingen die je data veiligstellen
  • Alles onder Nederlandse/Europese wetgeving

Hierdoor weet je precies waar je data staat, wie er toegang heeft en onder welke voorwaarden.

 

Kom in actie

De realiteit is simpel: als Microsoft de e-mailboxen van een internationale rechtbank kan blokkeren, kunnen ze ook die van jouw bedrijf blokkeren.

Digitale onafhankelijkheid is geen luxe meer. Het is een noodzaak voor elke organisatie die zelf wil bepalen wat er met hun data gebeurt.

Wil je niet in dezelfde situatie belanden en regie nemen over jouw eigen data? Neem contact met ons op!

Terug naar overzicht
Al jouw data veilig in Nederlandse datacenters

Al jouw data veilig in Nederlandse datacenters

Twijfel je over de risico’s van werken met Big Tech? In deze blog vertellen we je alles over de cruciale verschillen tussen Big Tech en HostingFormule.

Bekijk volledig bericht
Overheid leunt veel meer op Amerikaanse clouds dan gedacht

Overheid leunt veel meer op Amerikaanse clouds dan gedacht

De Amerikaanse inlichtingendiensten kunnen mailtjes van terugzoeken van de Tweede Kamer van twintig jaar geleden.

Bekijk volledig bericht

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld u snel aan voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.